Admir Dilberović*1 ; Lidija Kola1 ;  Ivan Kola2

1 Odjel za transfuzijsku medicinu , Opća bolnica Dubrovnik

2 Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

*Dopisni autor: Admir Dilberović, Odjel za transfuzijsku medicinu , Opća bolnica Dubrovnik, Hrvatska, e-mail: ado4@hotmail.com

DOI: https://doi.org/10.17532/dzn.2023.031

Sažetak

 Uvod: Darzalex je monoklonsko IgG anti CD-38 protutijelo čija primjena dovodi do panreaktivnosti u testovima prijetransfuzijskog ispitivanja a sama panreaktivnost je posljedica vezivanja monoklonskog protutijela na protein CD-38 na površini eritrocita.

Ovo vezivanje onemogućuje otkrivanje antieritrocitnih aloprotutijela i osiguravanje podudarnog koncentrata eritrocita za transfuzijsko liječenje.

Cilj rada je prikazati metodu za uklanjanje intereferencije koristeći specifični DaraEx reagens.

Materijali i metode: Prikazujemo slučajeve prijetransfuzijske imunohematološke obrade 3 pacijenta koji su bili podvrgnuti terapiji lijekom Darzalex, prije i nakon početka korištenja lijeka.  Prijetransfuzijsko imunohematološko ispitivanje prije početka korištenja lijeka uključivalo je određivanje krvne grupe (ABO) i Rh faktora, direktnog i indirektnog antiglobulinskog testa, Rh fenotipa i Kell antigena pacijenta. Metode rada su bile mikrokartice različitih proizvođača, antigen specifični serumi i testni eritrociti. U ispitivanjima koja su rađena nakon početka korištenja lijeka, za neutralizaciju anti CD-38 protutijela u križnoj reakciji koristio se specifični reagens DaraEx.

Rezultati: U imunohematološkom ispitivanju prije primjene lijeka, sva 3 pacijenta imala su negativan indirektni i direktni antiglobulinski test.

Nakon primjene lijeka, nađene su interferencije u prijetransfuzijskom imunohematološkom testiranju kod svih pacijenata, a antiglobulinski testovi i sve križne probe rađene s dozama koncentrata eritrocita su bile pozitivne.

Nakon obrade specifičnim DaraEx reagensom, križne probe su bile negativne, te su pacijenti potom uspješno transfudirani, bez poslijetransfuzijskih reakcija.

Zaključak: Pacijentima s dijagnozom multiplog mijeloma često su potrebne transfuzije krvnih pripravaka. Zbog lažno pozitivnih rezultata u testovima, teža je identifikacija eventualno prisutnih aloprotutijela, što ugrožava sigurnost transfuzijskog liječenja.

Stoga je važna suradnja između kliničara i laboratorija te pravovremena informacija o početku liječenja s lijekom Darzalex kako bi se napravila identifikacija važnih eritrocitnih antigena i osigurali eritrocitni pripravci podudarni u antigenu prije uzimanja lijeka.

Ključne riječi: Darzalex, prijetransfuzijsko ispitivanje, transfuzijsko liječenje